středa 14. května 2008

Stužka proti rasismu



V půlce března (jsem aktuální jako vždy...) proběhla kampaň "Stužka proti rasismu". Jedna z mnoha zbytečných nevládkářských akcí, která mrhá energii lidí, ochotných "něco dělat". V poslední době mám pocit, že nevládky jsou jenom jedním z mnoha chapadel chobotnice systému, a ne tím, čím původně měly být - jasnou a radikální opozicí.
Mezi většinou společnosti, kterou tvoří nasraní chudí a nasraná chudnoucí střední třída, existuje určitý procento (převážně těch mladších), kteří chtějí chyby kapitalismu osobně napravovat. A tak roznášejí letáčky o tom, že životní prostředí jde do hajzlu, nebo vybírají drobný na pomoc těm, který tržní hospodářství odsunulo na dno a definitivně vyřídilo (postižení, nemocní, důchodci, sirotci, navrátilci z kriminálu...). Tahle kritická část společnosti, která má ochotu něco napravovat ale svou energii promrhává právě v těchdle pochybných akcích. Místo aby šli ke kořenům problému a snažili se ho aspoň pojmenovat, řeší (resp. malinko oslabují) jeho následky. A tak schopní a chytří, ale politicky mimózní mladí liberálové rozdávají stužky proti rasismu, zatímco se rasismus stává běžnou politickou a společenskou normou a město připravuje v tichosti obrovskou deportaci cikánů z ghetta někam do prdele na okraj města, a to za podpory všech politických stran, který tihle liberálové volí (včetně Zelených samozřejmě).
Vždycky, když mě nějaká holčina zastaví s kasičkou (nebo s peticí), mám chuť se na chvíli zastavit a těm bezelstným očím říct pár vět o příčinách srabu, kterej se ona snaží léčit vybíráním drobných. Většinou ale nemám čas, nebo nechci být zlej, nebo vidím, že by ta naivní duše moc nepochopila...

O nevládkách samotných někdy příště, protože je to věc, která mi poslední dobou dost leží v hlavě...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Cituji: "V poslední době mám pocit, že nevládky jsou jenom jedním z mnoha chapadel chobotnice systému, a ne tím, čím původně měly být - jasnou a radikální opozicí."
Hm...trochu mě to mate -
1. jsou to nevládní organisace, nikoliv protivládní organisace!
2. jasná a radikální oposice je přece politická síla, strukturovaná a organisovaná jak horizontálně tak vertikálně, což asi nevyhovuje každému, kdo se chce jen vyjádřit ...
3. to hlavní: co naučily nevládky Cikány doteď? Kolik jich jí příborem, myje si ruce před jídlem a genitálie před sexem? Kolik jich udržuje před domem, kde bydlí, pořádek? Kolik jich posílá děti do školy? Kolik jich tedy patří do prostoru, vyhrazeného lidem?

Unknown řekl(a)...

Fakt blbej den...Celej tvuj blog je o tom, ze ses nasranej na vsechny a na vsechno...To tvoje neustaly osocovani mi zni jako trapny vykriky do prazdna.Sam nic nedelas, jen vsechny kritizujes. "Jedna z mnoha zbytečných nevládkářských akcí, která mrhá energii lidí, ochotných něco dělat. " A co delas ty, prosim te? Co delaji tvoje vysneny anarchisticky skupiny krome toho, ze neustale meni nazvy, resi technicky problemy a zabomysi valky, na zaklade kterych se skupina o ctyrech lidech rozpadne na pet znepratelenejch skupinek?